Compania Microsoft a semnat, marți, un acord de licență – pe o perioadă de 10 ani – pentru a aduce franciza Call of Duty pe platforma furnizorului de jocuri în cloud Boosteroid, potrivit Reuters. Jocul video a fost dezvoltat de compania Activision, care a fost cumpărată în 2022 de către gigantul de software.
Achiziția Activision, anunțată în ianuarie anul trecut, cea mai mare tranzacție realizată vreodată de Microsoft (68,7 miliarde de dolari în numerar), are ca scop creșterea puterii sale pe piața jocurilor video, dominată de Tencent și Sony, dar și să pună bazele investiției sale în metavers, mai scrie sursa citată.
Microsoft, producătorul consolelor de jocuri video Xbox, a devenit a treia mare companie de gaming din lume în funcţie de venituri, după preluarea Activision Blizzard, însă preluarea este încă investigată de autoritățile de concurență din mai multe țări.
Accesul companiei Boosteroid, cu sediul în Ucraina, la jocul Call of Duty este condiționat de aprobarea reglementărilor pentru tranzacția Microsoft – Activision. De asemenea, acordul va aduce jocurile Xbox PC ale Microsoft pe platforma de jocuri în cloud a Boosteroidm, scrie economica.net.
„Credem în puterea jocurilor de a aduce oamenii împreună. De aceea, Xbox se angajează să ofere tuturor mai multe modalități de a juca jocurile preferate, pe toate dispozitivele. Aducerea jocurilor Xbox PC pentru membri Boosteroid, inclusiv a titlurilor Activision Blizzard, cum ar fi «Call of Duty», odată ce afacerea va fi încheiată, este încă un pas în realizarea acestei viziuni”, a declarat Phil Spencer, directorul executiv al diviziei de jocuri de la Microsoft.
Microsoft are acorduri de licențiere similare cu Nvidia, Nintendo și distribuitorul american Valve Corp, proprietarul celei mai mari platforme de distribuție de jocuri video din lume, Steam.
Analiștii se așteaptă ca autoritățile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană (UE) să aprobe preluarea Activision de către Microsoft, condiționată de astfel de acorduri de licențiere, au declarat pentru Reuters persoane familiare cu acest subiect. Dar Autoritatea de supraveghere din Marea Britanie ar putea fi greu de convins.
Pe lângă Ucraina, Boosteroid are jucători și în Statele Unite, Marea Britanie și în țările UE, inclusiv în România.